NAŠA PRIČA

Dalmatinci u Gorskom kotaru – kako to?

Sjećate li se vašeg najdražeg godišnjeg odmora iz djetinjstva?
Kada me netko pita ovo pitanje prva asocijacija mi je na naš obiteljskog odmora sredinom osamdesetih u Fužinama kada sam imala osam godina. Bilo je prekrasno, toplo ljeto. Sjećam se oštrog planinskog zraka, šetnji beskrajnim šumskim prostranstvima, impresivnih šuma s najvišim stablima koje sam ikada vidjela i preukusne hrane koje smo pojeli cijelo brdo u tih nekoliko dana jer planinski zrak najbolje otvara apetit.

Poslije, godinama kasnije, često sam suprugu pričala o tim divnim danima godišnjeg odmora i stalno zazivala priliku da odemo u Gorski kotar. U žrvnju svakodnevnih obaveza nikako nismo uspjevali organizirati odlazak. A onda je jednom prilikom tijekom službenog putovanja u Rijeku, svratio u Kupjak i ostao jednako zadivljen i impresioniran krajolikom kao i ja godinama prije. To je bio poticaj da to ljeto odemo na naše prvo istraživanje Gorskog kotara u Ravnu Goru. Kada sredinom kolovoza dođete iz Dalmacije spržene suncem i prenapućene turistima u mirne krajeve Gorskog kotara našli ste mir i odmor za dušu i tijelo. Zimi smo, kada smo čuli da pada snijeg, požurili otkriti snježnu čaroliju Gorskog kotara, a sreći naše dvojice sinova nije bilo kraja. Bio je to vikend valjanja u snijegu, sanjkanja, grudanja….potpunog uživanja bez interneta, televizije, kompjutera, igrica.

Tako su izmjenilo nekoliko ljeta i zima u našim dolascima u Gorski kotar. Uživali smo u zajednički provedenom vremenu, boravcima u prirodi, kupanju u jezeru, istraživanju šuma i kako su djeca jednom rekla „vodi s okusom planine“.
U jednom, još uvijek mi se čini odvažnom i ludom trenutku, donijeli smo odluku da kupimo kuću jer smo željeli imati svoje mjesto u čarobnom Gorskom kotaru i priliku da drugima pokažemo bogatstvo koje se skriva u šumama, jezerima, livadima, špiljama i planinama Gorskog kotara.

Uhvatili smo Kairosa za čuperak i odvažili se na djelovanje i promjene. Željeli smo, i djecu i sebe, odmaknuti od užurbane, potrošački orjentirane okoline i uroniti u svijet prirode, mirnijeg ritma i jednostavnijeg života.
I znate što se još dogodilo od kada dolazimo svaki mjesec u Gorski kotar?
Otkrili smo da su jesen i proljeće jednako čarobni kao zima i ljeto i da sva ona mjesta koja posjećujemo ljeti moramo posjećivati i u jesen i proljeće jer im svako godišnje doba daje potpuno drugačiji izgled.

Izazivamo vas, uhvatite Kairosa za čuperak, iskoristite trenutak, budite odvažni i hrabri, promjenite svoju svakodnevnicu, dođite u prirodu, učinite nešto novo, doživite svoj sretan trenutak i podijelite ga s nama.
Dobrodošli u Gorski kotar!